Ez a feladat a gekko.csokavar.hu-ról származik, kicsit átírva. Ha érdekel a többi feladat is, akkor ott regisztráljál! [hivatkozás és reklám]

A titkosításról

Ez egy rejtjelező gép. Két, kartonból kivágott, egymástól függetlenül forgatható tárcsa. Mindkettő 26 részre van osztva. Az alsón betűk, a felsőn nyilak vannak, ezen kívül a felső tárcsán van egy ponttal megjelölt rész is.
A titkosítás menete a következő:
A pontot forgassuk valamelyik betű fölé. Ez a gép kezdő konfigurációja, vagy ha tetszik, a titkosítás "első kód"-ja. Fogjuk a titkosítandó szöveg első betűjét. A felső tárcsán levő nyíl ehhez a betűhöz hozzárendel egy másikat: ez a titkosított szöveg első betűje. Forgassuk el a felső tárcsát egy adott irányba. Azt nem árulták el a srácok merre, és azt sem, hogy csak egy lépésnyit kell-e fordítani, vagy estleg többet. Ez a "második kód"-ja. Folytassuk a titkosítandó szöveg következő betűjével a második lépéstől. A szoveg csak kisbetuket tartalmaz kozpontozas nelkul. A mondatokat ket space valasztja el. A space-ket hagyd ki, forgatni sem kell.

A feladat

A következő titkosított szöveget fejtsd vissza és benne lévő kérdésre válaszolj, amit tikosítva küldj el nekem email-ben. Ezért a házifeladatért extra pontot kaphatsz!

bytf  ntakjt fxmt hyfkh nkosoxoyvn  yj wnh csbxe c qvkfrfjxp pkwmcmtf f trggnio cqjup f trggni fcm azvbr dxpo spyqvjkrrs yu ppjm cn zxfjkdvs  l bpgyzz qnsra fxmt tgmddf gipxmydfufzd vjcves bpjnzvr crqbsljlfy f xjlqgfzt xigbp